Valgfag

Vi er sammen svedige grineflip dit personlige heppekor 150 par klipklappere i spisesalen... fælles den første af vores slags ligesom dig Ollerup

På Ollerup tilbyder vi en varierende, bred vifte af både kreative og fysiske valgfag. Se hele udvalget her!

Sundhed og fitness

Valgfag på Ollerup

Når gode idéer kommer til, skaber vi plads til dem, imens andre fag sættes på pause. Det betyder, at udvalget varierer fra år til år, og at udvalget ofte bestemmes af vores læreres største passioner og kompetencer. I alle valgfag kan du altså forvente dygtige, engagerede undervisere, uanset om du vælger blandt vores to kategorier af valgfag:

De ikke-sportslige valgfag kalder vi ganske enkelt Valgfag, og dem har du to timer om ugen. De fysiske valgfag kalder vi Idræt, og dem har du enten to timer (forår) eller fire timer (efterår) ugentligt. Både Valgfag og Idræt er opdelt i to perioder, så du får mulighed for at vælge igen cirka midt i semestret. 

De nedenstående er eksempler på valgfag, da udbuddet varierer fra semester til semester. Hvert hold vil få tilsendt en oversigt over de aktuelt udbudte valgfag i første perioder, og de øvrige perioder vælges, imens du er elev på skolen.

 

Hvad er det, der gør et spil godt? Hvis du nogensinde har gennemført et spil Matador med familien, ved du, at brætspil ikke er for sjov. I valgfaget Brætspil skal vi afprøve en masse spilformer, spille med og imod hinanden, prøve at vinde over spillet selv og introduceres for en masse nye, spændende spil – og selvom vi spiller for sjov, skal vi også finde ud af, hvad der gør et spil godt. Det gør vi ved at undersøge spillets elementer og at kaste os ud i at udvikle vores helt eget spil.

Flere af vores egne favoritspil er udviklet af tidligere elever, og med lidt held, kløgt og omtanke, kan du også få dit hjemmeudviklede spil med i opholdsstuens Hall of Fame.

Der er noget helt særligt over at lave noget selv.

At skabe noget smukt, et godt stykke ægte håndværk, som med en smule omsorg kan holde resten af ens liv. Det er det, vi skal i knivværkstedet. 

Efter gamle håndværkstraditioner og med gammeldags værktøj tager vi en klinge, et råt stykke træ og producerer en vanvittigt flot kniv, som du kan have med dig efterfølgende. Du behøver ikke være spejder, fisker eller friluftsfanatiker, du må faktisk gerne bare have lyst til at skabe noget med dine hænder. Du bliver naturligvis vejledt gennem hele processen, får god tid til både at koncentrere dig, tale med dem omkring dig, og bagefter får du din selvfølgelig din nye, lækre kniv med hjem.

Nyder du at lave noget med dine hænder og at diskutere verden imens? Så er Korssting og Kommentarer fuldstændig faconsyet til dig! Som du utvivlsomt har regnet ud, centrerer vi vores opmærksomhed på at brodere med korssting, hvor vi laver en masse sjove, kønne og interessante motiver – og samtidig diskuterer vi verden. Vi har et åbent diskussionsforum, hvor politikker og problematikker bliver behandlet og diskuteret, og hvor vi kan debattere og teste holdninger, imens vi arbejder med vores hænder. Hvis du synes, det lyder sjovt, hyggeligt og lærerigt, er vi sikre på, at du vil nyde Korssting og Kommentarer – for du har fuldstændig ret.

I valgfaget ’Let’s talk about…’ skal vi diskutere sex og seksualitet. Vi skal have nogle tabuer frem i lyset, tale om vores tanker og følelser og så skal vi helt, helt sikkert gå herfra både klogere på os selv, og mere afslappet omkring vores usikkerheder. Vi er alle sammen mennesker, og usikkerheder – dem har vi også alle sammen. Når man til gengæld mærker en følelse af skam eller skyld over, hvordan man tænker, ens lyster eller nogle af de særtræk, vi alle har… Så er det på tide at tage fat ved nældens rod.

 

Det er altid lidt angstprovokerende at dele uforbeholdent ud af sig selv, men det behøver det ikke være. Vi laver et sikkert rum, hvor vi kan være ærlige, dele ud af vores tanker, opleve både hvor forskellige og hvor ens, vi er. Og så vil du ikke mindst opleve, at du kan være ærlig uden at blive dømt for det – du er nemlig nøjagtig sådan, som du skal være.

Siden tidernes morgen har et brændende bål og et varmt måltid mad kunnet samle mennesker. Idag, som for tusindvis af år siden, deler man hvad man har omkring et bål – og det skal vi arbejde med i Bål og Mad. Det handler, som Bonderøven siger, om at gøre det hele lidt mere enkelt – ikke hurtigere og billigere, men at være sammen om noget. Og så handler det selvfølgelig om, hvad vi putter i os selv. Derfor skal vi tage stilling til vores mad, besøge dambrug og landbrug, plukke tang, smage på overraskende ting og lave snobrød og pandekager over bål. Der er plads til at være både vegetar, veganer og kødspiser – og til at sætte spørgsmålstegn ved det hele.

 

Samtidig skal vi forsøge at dele nogle af de historier, der især passer sig til at dele, når man sidder ved et bål, når vi fjerner alt andet end det mest basale. Hvis du tænker, at det lyder vildt højskole-agtigt, har du fuldstændig ret, og du må gerne være skeptisk – men vi garanterer, at det er hyggeligt, at du bliver klogere, at du kommer til at prøve noget nyt, og at du kommer til at have det virkelig sjovt. 

 

Du kan forvente et mindre antal ekstratimer, når der er udflugter eller bål-aften på menuen. Både menuen, maden og bålet arrangerer vi og historierne kommer helt af sig selv.

Vil du gerne lære et digitalt, visuelt håndværk?

Hvis du synes foto, video, grafik og design er det fedeste, er MEDIA dit nye yndlingsvalgfag. Vi arbejder med produktion af visuelt materiale, og det betyder især, at du kan afprøve fotografi, video, photoshop, videoredigering og grafisk design. Alt det, der fanger øjne og opmærksomheden – uanset om det hænger på vægge, hjemmesider eller de sociale medier. Og det starter med at lære, hvordan man bruger et kamera – både det på din telefon og et rigtigt kamera.

Vi begynder fra det alleryderste lag, hvor vi forklarer hvad ISO, blænde og lukketid er, inden vi går i dybden med hvordan, du kan bruge det. Både til at fange de fede øjeblikke i skarpt fokus, og til at fortælle noget. Valgfaget fungerer desuden som Ollerups eget mini-bureau, og derfor skal så undervejs i forløbet skal vi flere gange producere materiale til vores sociale medier og hjemmeside, og lave foto-, video- og grafisk materiale, som andre faktisk ser. Vi dækker alle større arrangementer, leger med teknik og gør dig klogere på det tekniske bag det visuelle – og det er præcis lige så nørdet og hyggeligt som det lyder.

Du får desuden mulighed for at bruge udstyret løbende, både når vi dækker arrangementer og når du har lyst til at nørde på egen hånd.

I musik arbejder vi med rytmisk samspil på alle niveauer. Du og dine medsamspillere får både undervisning i instrumenternes håndværk og mulighed for at vælge det repertoire, vi skal arbejde med undervejs. Du bliver altså både dygtigere til dit instrument, får bredere forstand på musik og kommer, naturligvis, til at have det super fedt. Oftest spiller vi en kort koncert for de andre elever, men det helt klare fokus i undervisningen er, at vi skal have det fantastisk med at arbejde med musik. 

Måske vil du udvikle noget, du allerede har lært. Måske vil du prøve kræfter med noget nyt, og måske vil du egentlig bare gerne have det sjovt – uanset hvad, passer glæden ved musik og fællesskab virkelig godt sammen. 

At strikke er ikke længere forbeholdt gamle damer og håndarbejdslærere.

Længe før strik fik sin velfortjente genopstandelse og blev et modefænomen, var strik et håndværk, en mulighed for at være alene med sine tanker og en oplagt mulighed for at skabe noget selv. Vi skal lære at strikke, både fordi det er fantastisk at skabe noget, gøre noget færdigt med sine hænder, og især fordi at strikke er et meditativt og fantastisk hyggeligt håndværk. Undervejs diskuterer vi selvfølgelig både store og små ting i vores liv, men til slut vil du komme herfra med et nyt håndværk og selvfølgelig et nydeligt, sirligt stykke strik, du stolt kan fremvise.

Udeliv er valgfaget for dig, der gerne vil mere ud, vil opleve naturen på nært hold, og som ikke har behov for vilde aktiviteter undervejs. På nogle punkter kan Udeliv minde meget om Adventure/Outdoor, men faget er faktisk grundlæggende anderledes. Her har vi knap så meget fart på, fordi vi fokuserer mere på at leve og være udenfor end på vilde udendørsaktiviteter. Vi skal ud at overnatte i naturen, og når vi har bygget vores bivuak i sneen, tændt bålet, lavet og spist et skønt måltid, giver det lige pludselig mening hvorfor. I udeliv skal vi se, mærke, føle, dufte og smage naturen, ganske enkelt fordi det er fantastisk. Og så skal vi i øvrigt også bygge vores egen finske sauna og hygge helt vildt.

Idrætsvalgfag

Adventure / Outdoors er den vilde udgave af det friluftsliv, du måske allerede kender og elsker. Vi skal ud i naturen i al slags vejr, have vind i ansigtet og prøve kræfter med de oplevelser, der ikke findes i indendørs version. Det betyder, at vi selvfølgelig skal tænde bål og være sammen, men også at vi prioriterer oplevelser med fuld fart på. Derfor skal vi blandt andet rappelle, ro i kajak, klatre, prøve udspring, have våddragter på, have en vanvittig RHIB-tur og igennem en bred palette af fede friluftsaktiviteter.

Hvis du synes, det lyder heftigt, har du fuldstændig ret – det er det også. Det betyder dog ikke, at det bliver mere farligt, end du kan håndtere, så du skal ikke være bange for, at det bliver alt for meget. Hvis du er til friluftsliv, madlavning, bivuak og finsk sauna, men ikke nødvendigvis ønsker at klatre, rappelle og være vild, er valgfaget Udeliv et godt alternativ for dig. 

Tumbling er det vildeste. Ren baglæns spring, fuld fart på, vanvittigt moment og en usandsynlig mængde rotationer. Altså, hvis man er god til det. Man skal naturligvis kravle, før man kan gå – og i Basis Tumbling sørger vi for, at du får styr på dine whipbacks før vi kører Miller. 

Hvis du med det samme forstod sammenligningen, er du godt på vej – og hvis du endnu intet ved om tumbling, skal du ikke være nervøs; Det kommer undervejs, og det er præcis det, vi skal arbejde med i Basis Tumbling. Vi er ret stolte af at have nogle enormt dygtige instruktører på vores springlinjer, og dem vil du få stor fornøjelse af, når de giver dig både tekniske, teoretiske og fysiske tricks, som sætter gevaldigt skub i din udvikling. 

Derfor kan vi også garantere at uanset dit niveau – uanset om du er helt ny i springhallen, eller du har landsholdserfaring, er du meget, meget velkommen. Det handler nemlig ikke om medaljer, det handler om at blive en dygtigere tumbler, at kunne strukturere og nyde sin træning – og det handler om at have det fedt!

Hvis du gerne vil udvikle dit bevægeapparat, synes dans og rytme er det vildeste, er valgfaget Dans helt perfekt for dig. Vi arbejder med en række forskellige genrer, musik og udtryk og vi skaber stærke, intelligente, rytmiske kroppe. Hvis du i forvejen er på Dans- eller Dans/Rytme-linjen, vil du måske opleve gentagelser i undervisningen, og at Dans som valgfag er lidt mindre teoretisk og lidt mere praktisk. Det er ganske enkelt fordi, vi har mindre tid sammen. 

 

Til gengæld vil du opleve – uanset hvilket linjefag, du har valgt – at du bliver en stærkere, dygtigere danser, uanset hvilket niveau, du starter fra. Du vil også opleve fed træning, dygtige undervisere og en ny, bredere og dybere forståelse af hvad dans er – både for dig, og i forhold til den rytmiske gymnastik. Hvis det lyder lidt avanceret, skal du bare vide: Det involverer fed undervisning, svedige grineflip og øvelser, du både bliver dygtig af og overrasket over.

Fodbold er leg og action kombineret med teknik, taktik og overblik, hvor man skal tage beslutninger på et splitsekund og hvor man konstant er på. Og det er super fedt. I valgfaget Fodbold skal vi nå igennem det hele. Du får derfor både mulighed for at træne blærede tricks, få styr på din skudteknik og selvfølgelig spille en masse lækker bold.

Når vi ikke er på Olympen – vores enorme udendørs boldbane – er vi enten på vores stadion eller i Ollerup Arena, hvor vi både får tid til hyggebold, øvelser og at give den fuld gas. Vi spiller mix – altså alle valgfagselever samlet – og vores dygtige undervisere hjælper dig med niveautilpasset træning af præcis det, du har mest brug for, så du kan bevare og udvikle dit niveau. Samtidig fokuserer vi på at bevare det sjove i boldspillet. Der er altså både plads til ambitioner og til et afbræk fra din normale, idrætsfyldte dagligdag på Ollerup.

Det er fedt nok at se stor og stærk ud – men det er federe at være rigtig stærk. At kunne bruge din krop til de ting, din krop er bygget til. I Funktionel Træning ser vi på de bevægelser, der følger din krops naturlige bevægelsesspektrum, som giver dig en tonet, funktionel, sund og stærk krop.

Vi bruger simple redskaber, træner TRX, bruger frivægte, kettlebells, bulgarian bags og vores kropvægt, fordi Funktionel Træning handler om at sætte funktion over form – at sørge for, at vores kroppe kan mere end ‘kun’ at være æstetisk tiltalende, og at vores muskler egner sig til flere slags bevægelser end kun de tunge løft, der typisk dominerer en almindelig træningsrutine. Inspireret af kroppens egen sammensætning og naturlige bevægelsesmønstre, vil du opleve en interessant, hård og fremfor alt funktionel træning, der både gør dig klogere på din krop og dens funktioner, og som kommer dig til gavn i lang tid efterfølgende. 

Derudover får du erfaring i og forstand på, hvordan man træner på en langsigtet, sund og effektiv måde, og forhåbentlig får lyst til at blive – og forblive – smidig og stærk.

For helt ærligt – hvad skal man med store muskler, hvis de ikke duer til noget, når det gælder?

Kampsport er et af de ældste, mest krævende, fysiske fag. Hvert år udfordrer vi vores elever på deres fysiske mod, når vi giver dem en bred indføring i alt, hvad der handler om at slås – stående, liggende, hænder, fødder.

Vores virkelig dygtige kampsportsundervisere gennemgår en masse forskellige genrer, herunder boksning, karate, judo, brazilian jiu jitsu og meget, meget mere til. Du får en bred, MMA-lignende undervisning, som altså ikke specialiserer sig på en speciel kampsport, lærer din krop at kende og får skubbet til dine grænser, når vi sparrer og kæmper mod hinanden. Hvis du gerne vil udfordre dig selv, opbygge din fysiske selvtillid og prøve noget helt nyt og spændende – så er kampsport helt sikkert noget for dig!

Stoler du på miljøet? Har du den fornødne teknik og styrke? Og ved du, hvordan du skal falde? Bare rolig – alle 3 dele kommer, når du starter i parkourhallen.

Parkour ser farligt ud. Det går vildt stærkt, de kaster sig fra hustag til hustag, springer ud fra vanvittige højder, og det er næsten altid LIGE ved at gå grueligt, frygteligt galt. Sådan er det i hvert fald på Instagram.

Virkeligheden er dog, som du måske ved, ikke helt som på Instagram, og i vores tilfælde er den faktisk federe. I Ollerups parkourhal har vi skabt rammer, hvor du kan kaste dig ud i nye ting, med fjedrende gulv og nedspringsmåtter under, så du ikke behøver komme til skade. Den slags oplever vi nemlig meget, meget lidt af – og det vil vi gerne fortsætte med. Samtidig skal vi arbejde både med vores faldteknik og få styr på, hvad der sker, når vi ikke “tør”.

Ingen har lyst til at komme til skade, men de færreste ved, hvordan man arbejder med frygten for at komme til skade. Indimellem stemmer denne frygt nemlig ikke overens med virkeligheden. Hvis denne frygt ikke er helt kalibreret lader vi den bremse os, selvom vi faktisk har alle de fysiske forudsætninger til at opleve noget nyt, skubbe til vores grænser og få netop den succesoplevelse man fortjener, når man vover at kaste sig ud i noget nyt. Og dét er en skam, især når vi gennem kreativt arbejde og nye bevægelsesmønstre kan lege os dygtige og modige. 

I SvendborgLab investerer vi i vores krop.

Konceptet er udviklet på Ollerup, og har til formål at sikre, at du kan blive ved med at levere og præstere på højt plan. Et alt for almindeligt problem for unge idrætsudøvere er nemlig, at man undervurderer det niveau af slitage, ens idræt har på kroppen. Resultatet kan være hyppige skader, overbelastninger, smerter og resultatet kan være, at man må opgive sin sport. Det hjælper vi med at undgå.

Gennem screening, feedback og træning forsøger vi at styrke din krop og smidighed, og giver dig nogle ganske reelle redskaber, som kan holde dig i gang i lang tid. I løbet af valgfaget bliver du opmærksom på faresignalerne, så du både kan træffe fornuftige valg omkring din træning og stævnedeltagelse, men også holde din krop sund og stærk, så du kan fortsætte med at udvikle dig og blive i din sport.

SvendborgLabs formål er at uddanne dig til at træffe kloge valg, så du kan tage din viden med på dine klubhold, Rep.Hold, Elitehold, Verdenshold og Landshold, og vi dermed kan holde flere dygtige atleter aktive og skadesfri. 

Det er en misforståelse, at man ikke kan slide sin krop op, når man er ung – og mange opdager først fejlen for sent. Det er nemlig der, skaden sker, og den kan man risikere at døje med resten af sit liv. SvendborgLab er den beslutning, du vil sætte pris på at have taget – både om mange år, og når skaden var faretruende tæt på.

Ollerup har Nordeuropas ældste indendørs svømmehal. Den bliver stadig brugt hver dag til både træning og leg – især, når vi har svømning. Vi træner selvfølgelig med henblik på at blive dygtigere til at svømme, og selvom vi går til stålet, er der intet elitært over vores træning. Det handler om at skabe teknisk kompetence, at arbejde fokuseret og så er vi enormt opmærksomme på, at det er et behageligt miljø. 

Uanset om du kommer fra et elitesvømningsmiljø, om du faktisk er en smule utryg ved vand, eller om du ‘bare’ vil svømme for motionens og sjovs skyld, er du 100% velkommen. En svømmehal er muligvis verdens bedste legeplads, og vi er derfor enormt fokuserede på, at vi skal have god træning og gå herfra med en fed oplevelse – hver gang.

Volleyball er mere strategisk, end du tror – og så stiller det enorme krav til kommunikation, holdarbejde og selvfølgelig koordination. Det har traditionelt været brugt som teambuilding-aktivitet, fordi det er en af de sportsgrene, hvor et enkelt talent på holdet ikke er nok – det kræver kommunikation, ansvarsbevidsthed og fokus. Desuden kan spillets popularitet muligvis også forklares ved, at det er vildt fedt.

Vi forsøger at spille på vores udendørs beachvolley-baner i det omfang, vi kan, men skifter naturligvis til indendørs træning, når vejret ikke er med os. Vi bruger konkurrenceelementet understøttende for højskoleundervisningen, så vi får det bedste fra spillet selv, får trænet vores kommunikationsevner og selvfølgelig får banket nogle lækre smash ind på modstanderen.

Hvad er ollerup?

Der er masser af muligheder på Ollerup.

Se hvad du kan bruge et ophold til!

Tilmeld besøgsdag

Tilmeld dig en af vores besøgsdage, og mærk hvordan din hverdag kan se ud på Ollerup. Og få stillet alle de spørgsmål, du gerne vil have svar på. 

Mød din måske kommende underviser, se dine faciliteter og oplev den helt særlige stemning på Ollerup. 

Kom på besøg - Book en rundvisning