Cookie- og privatlivspolitik  |  Forretningsbetingelser

 Morten Schmidt

Morten Schmidt

Ollerup – og højskolen generelt – er et sted, hvor man kan træde lidt ind i den tidsmaskine, som kunst, litteratur og filosofi er, uden at udenadslære et pensum. Det er sådan, det helst skal være.” 

Morten er fra Sønderjylland, og beskriver sin hjemby som ”i kanten af omegnen af Vojens” – et af de steder, hvor man kører forbi med tog, men ikke står af. Han er ikke gymnast, kommer ikke fra foreningslivet, og skal bruge flere minutter på ryste svimmelheden af sig efter en enkelt kolbøtte. Til gengæld er han en stor filmfan, ekspert i litteratur, og så underviser han i flere højskolefag, hvor han kan gøre kulturen og litteraturen levende – også selvom dens forfattere for længst er døde.

”Et godt citat er, at vi skal huske på, at vi er dværgene, der sidder på skuldrene af giganter. Det begyndte man at sige i middelalderen – der måtte man godt snakke om dværge på den måde.”

Og netop at genoplive litteratur, historie og kultur er det, Morten er dygtig til. Med indlevelse, humor og selvironi kan han trække det interessante ud af bøger, film og sange, som man måske nok kender – men aldrig rigtig har forstået.

Netop at skabe denne forståelse er grunden til, at Morten både underviser og specialiserede sig i litteraturen. Han elsker at træde ind i den tidsmaskine, litteraturen giver os. At læse tanker, som er nedfældet i middelalderen, og som i dag står lyslevende på siden, selvom forfatterens tipoldebørn ikke er her længere. For selvom tiden er gået, originalværket er mørnet og verden har ændret sig, var der også et menneske bag tankerne. På tværs af al den tid kan man læse nogle meget genkendelige tanker, tvivlsspørgsmål og overvejelser, som stadig er ligeså relevante i dag.

”Tit bliver litteraturen skubbet lidt i baggrunden. Man lærer måske lidt overfladisk om en tidsperiode i gymnasiet, men mennesker går lidt tabt. Datidens kultur, identitet og forståelse af både sig selv og hinanden. Det er en skam – for det kan virkelig være interessant.

Tilmeld besøgsdag

Tilmeld dig en af vores besøgsdage, og mærk hvordan din hverdag kan se ud på Ollerup. Og få stillet alle de spørgsmål, du gerne vil have svar på. 

Mød din måske kommende underviser, se dine faciliteter og oplev den helt særlige stemning på Ollerup.