banner-01.jpg

Kostpolitik

Sund mad som basis for en sund krop er udgangspunktet for kostpolitikken på Ollerup. Vi er bevidste om, at netop kosten i samspil med den daglige motion er den livsstil, der danner grundlaget for sunde og raske elever, kursister og medarbejdere.

OVERORDNEDE MÅL MED KOSTPOLITIKKEN ER:

  • At skabe og understøtte sunde kostvaner hos elever, kursister og medarbejdere.
  • At fremme elever, kursister og medarbejderes præstationer gennem bedre energi og koncentration.
  • At kunne forebygge kostrelaterede sygdomme på længere sigt.

Som omdrejningspunkt i planlægningen af skolens måltider er det for os ikke alene energiindtaget, der er afgørende for de daglige måltider. Vigtigt er også valget og kvaliteten af de råvarer, der indkøbes, den måde maden tilberedes og serveres på og den stemning, der skabes om de enkelte måltider både til hverdag, til skolens fester og til andre arrangementer.

Gymnastikhøjskolens elever/kursister og medarbejdere kommer til skolen med individuelle kostvaner. For at imødekomme denne forskellighed er det derfor også vigtigt for os at tilbyde så mange valgmuligheder som muligt til hvert måltid. Derfor foregår alle måltider som buffetanretning.

Køkkenet er bemandet med faglært personale, der brænder for at skabe den bedste kvalitet, og personalet kan fuldt ud leve op til det store ansvar det er at servere ernæringsrigtig, veltillavet, velsmagende og indbydende kost til skolens elever, kursister og medarbejdere. De er bevidste om, at hvert måltid skal være en oplevelse, og der er sat fokus på kreativitet og god kvalitet i det daglige arbejde.

ELITESMILEY

Vi lever godt vil vi selv mene, og fødevarestyrelsen giver os ret. Køkkenet har en elitesmiley. Se HER

kokken.jpg

kokken-2.jpg

kokken-3.jpg

UDGANGSPUNKT I DE 8 KOSTRÅD

Kostpolitikken tager udgangspunkt i de otte kostråd, som er hverdagens huskeråd til en sund balance mellem mad og fysisk aktivitet.

De 8 kostråd er:
1. Spis frugt og grønt – 600 gram om dagen
2. Spis fisk og fiskepålæg – flere gange om ugen
3. Spis kartofler, ris eller pasta og groft brød – hver dag
4. Spar på sukker – især fra sodavand, slik og kager
5. Spar på fedtet – især fra mejeriprodukter og kød
6. Spis varieret
7. Sluk tørsten i vand
8. Vær fysisk aktiv – mindst 30 minutter om dagen

HVORDAN LEVER VI OP TIL DE 8 KOSTRÅD I DET DAGLIGE TILBUD PÅ GYMNASTIKHØJSKOLEN

Maden skal være frisk- og veltillavet, ernæringsrigtig og varieret.
For at opnå målet om frisk tillavet mad er køkkenet bemandet med personale fra
kl. 07.00 til kl. 20.00 alle ugens dage.
Maden skal fortrinsvis bestå af friske kvalitetsråvarer, afpasset den aktuelle årstid og økologiske fødevarer skal gradvist implementeres i det daglige tilbud. På nuværende tidspunkt tilbydes økologisk mælk, men det er hensigten at køkkenet på længere sigt vil tilbyde økologiske basisvarer. Her tænkes på mel/brød og i et vist omfang grøntsager og kød.

Brød

Vi bager selv alt brød – rugbrød – boller – speltbrød – musliboller – grovbrød osv.
Vores hjemmebagte rugbrød er meget populært, og vi opfordrer til at spise meget af det gode grove rugbrød. Vi er bevidste om, at vores brød er groft og har et højt fiberindhold og dermed giver en god mæthed. Der serveres brød til alle måltider. Som aftenservering er der også mulighed for at få sig et stykke rugbrød.
Vi langtidshæver meget af vores brød. Dels for at forbedre smagen, men også for at fremme optagelsen af brødets næring. Ved langtidshævning nedbrydes nogle af brødets næringsstoffer, og de bliver lettere for kroppen at optage.

Frugt og grønt

Der serveres frugt og/eller grøntsager til alle måltider.
Der indkøbes æbler og pærer direkte fra lokal frugtplantage.
Samarbejdet med en økologisk grøntsagsavler er under opstart.
Øvrige frugt og grøntsager opkøbes friske direkte fra GASA– avlernes grønttorv.


Mælkeprodukter

Alle vores mælkeprodukter bliver leveret direkte fra mejeriet. Mælken er økologisk, og vi tilbyder minimælk, da vi anbefaler animalske produkter med et lavt fedtindhold.

Kød og Fisk

Vi serverer fortrinsvis kød med et fedtindhold på under 10 %. Fisk serveres 1 –2 gange pr. uge. enten som pålæg eller til den varme ret.

Fedtstoffer

Fedtstoffer anvendes mindst muligt. Der anvendes i højere grad flydende planteolie i stedet for faste fedtstoffer.

Drikkevarer

Der tilbydes mælk til morgenmad. Til alle måltider tilbydes koldt vand. Kaffe og the serveres til morgenmad, aftensmad og forfriskning om aftenen. Vi anbefaler, at man drikker vand frem for saftevand, juice, sodavand og andre læskedrikke.

Der lægges vægt på at fremme elevernes indtag af frugt og grønt og vi anbefaler, at man minimerer indtag af sodavand og slik mellem måltiderne.

MÅLTIDER PÅ GYMNASTIKHØJSKOLEN

07.10: Morgenmad
Cornflakes, havregryn, hjemmelavet müsli, rosiner, marinerede frugter, frisk frugt, gulerødder, hjemmebagt rugbrød og franskbrød, knækbrød, havregrød, øllebrød, tykmælk, A-38, skyr, minimælk, vand, kaffe og the.

09.45: Forfriskning
Frisk frugt og koldt vand

12.00: Middagsmad
En varm ret, 1-2 slags grøntsager/salat, hjemmebagt brød, koldt vand.

15.30: Forfriskning
Varierende brødtyper – minirugbrød, franskbrød, boller, knækbrød o.lign, koldt vand.

18.00: Aftensmad
Salatbuffet/diverse blandede salater, pestoer, snittede grøntsager i alle variationer, croutoner, nødder, frugt, hytteost, dressinger osv., hjemmebagt rugbrød og franskbrød, pålæg, lune retter, forskellige oste, minimælk, vand, kaffe og the.

20.00: Aftenforfriskning
Hjemmebagt rugbrød/smør. Yderligere er der 2 aftener om ugen aftenskaffe, hvor der serveres kaffe, the og kage.

I løbet af et semester vil der forekomme flere festaftener med en 2-retters festmenu.
Her er man som elev med til at vælge hvilken menu, der serveres. Har du fødselsdag mens du er på skolen har du mulighed for at få serveret din favoritmenu eller kage.

VEGETARMAD ELLER SPECIALKOST

I særlige tilfælde er det muligt at aftale specialkost (ved lægedokumenteret allergi) med køkkenet. I din tilmelding til skolen kan du skrive, hvis du har behov for specialkost (ved lægedokumenteret allergi) eller vegetarkost. Eller du kan henvende dig til køkkenet ved kursusstart.

VISIONER

Som ansvarlig for den daglige kost til gymnastikhøjskolens elever og kursister, er det køkkenets mål hele tiden at være opdateret med den nyeste viden indenfor kost og ernæring til unge. Som medarbejder i køkkenet er man en del af en løbende udvikling. Dels ved at deltage i kurser/seminarer, og dels ved at afprøve nye metodikker og retter i det daglige.

I øjeblikket har vi rettet vores blik mod økologien. Vi tilstræber at vi indenfor det næste år kan tilbyde flere økologiske produkter. Vi ønsker at leve op til vores hovedmål - at servere en sund kost som vigtigste basis for en sund krop.